РОСІЙСЬКІ ОКУПАНТИ ЗНОВУ ВІДХИЛИЛИ ЗАПИТ МАГАТЕ ПРО ДОСТУП НА ТЕС ПОБЛИЗУ ЗАЕС

12/2023

Російські окупанти вкотре відхилили запит місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС про доступ до розташованої поруч теплоелектростанції для оцінки зовнішнього резервного електропостачання, повідомляється на сайті Міжнародного агентства з ядерної енергії.

«Цього тижня команда МАГАТЕ на ЗАЕС знову запросила доступ до розподільчого пристрою 330 кВ на сусідній тепловій електростанції з метою оцінки ситуації із зовнішніми резервними електричними лініями. Як і під час попередніх запитів, цього разу їм також не було надано такого доступу», - йдеться у повідомленні.

Натомість команді МАГАТЕ пообіцяли, що найближчими днями вони зможуть отримати доступ на дах реактора.

«Раніше МАГАТЕ вже отримувало доступ до трьох дахів реакторів – енергоблоків № 2, 3 і 4, але не до інших. Минулого тижня експертам було надано частковий доступ до машинних залів усіх шести енергоблоків», - повідомили в агентстві.

Відповідно до МАГАТЕ, п’ять із шести реакторів ЗАЕС залишаються в стані «холодної зупинки», в той час як блок №4 перебуває в стані «гарячої зупинки» для виробництва пари і тепла, у тому числі для сусіднього міста Енергодар, де проживає більшість персоналу станції. Російська окупаційна адміністрація ЗАЕС повідомила МАГАТЕ, що «наразі немає планів щодо повернення 5-го енергоблоку в режим «гарячої зупинки».

Поділитися:

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial