КУДРИЦЬКИЙ: БУДІВНИЦТВО ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ МАЛОЇ ПОТУЖНОСТІ Є ПИТАННЯМ БЕЗПЕКИ

10/2023

Україні потрібно працювати над заміною крупних електростанцій великою кількістю малих, сказав під час виступу на Київському міжнародному економічному форумі голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Нам очевидно потрібно розосереджувати свою генерацію. Не тому, що це модний тренд. А тому, що це, по-перше, питання безпеки. Замість однієї електростанції потужністю в 1000 МВт треба мати 100 маленьких електростанцій, потужністю в 10 МВт. Ніхто не зможе, навіть відправивши тисячу ракет, «покласти» таку енергосистему.

А по-друге, це питання вартості енергомікса. Для того, щоб його здешевити, потрібні інвестиції. І нам потрібно залучати ці інвестиції вже вчора. А щоб інвестор прийшов і побудував нову станцію, він повинен на 2-5 річний період розуміти дві речі. По-перше, на яку ціну він може розраховувати, як він поверне цю інвестицію. І по-друге, він повинен розуміти, що з ним розрахуються. Отже, нам треба зосередитися на тому, щоб створити такі ринкові умови, шляхом лібералізації ринку електроенергії, для того, щоб ми залучили якомога більше інвестицій у нові генеруючі потужності», - сказав Кудрицький.

Поділитися:

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial