ОПЕРАТОРИ КРАЇН БАЛТІЇ ПІДПИСАЛИ УГОДУ ПРО СИНХРОНІЗАЦІЮ ЕНЕРГОСИСТЕМ ТРЬОХ КРАЇН

08/2023

Оператори систем передання електроенергії Естонії, Латвії та Литви в середу підписали угоду про синхронізацію, яка передбачає від’єднання від контрольованої Росією системи й синхронне підключення до континентальної європейської мережі.

Про це повідомило Міністерство енергетики Литви.

Угода передбачає остаточне від’єднання від російської системи й перехід на європейську відбудеться в лютому 2025 року.

Угода також передбачає, що країни Балтії спільно вийдуть з контракту BRELL, укладеного з російськими та білоруськими операторами, влітку 2024 року, за півроку до синхронізації.

Необхідні роботи, як-то встановлення перших синхронних конденсаторів, систем управління та реконструкція третьої лінії між Естонією та Латвією, будуть завершені до узгодженої дати. Інші проєкти балтійських операторів систем передання електроенергії будуть утілені до кінця 2025 року, або пізніше.

«Десятиліттями росія поширювала на сусідів страхи, що за кріпосною стіною контрольованої москвою енергосистеми якесь небезпечне життя і що без неї не вижити. Україна торік показала, що це не так - Укренерго відʼєдналося від російської системи 24 лютого 2022 року, наша мережа прожила під обстрілами  три тижні в ізольованому режимі і 16 березня приєдналася до європейської енергосистеми ENTSO-E.

Вітаємо колег і друзів з Elering, AST та Litgrid з виходом на фінішну пряму цього складного марафону», - зазначив керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Поділитися:

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial