НКРЕКП ТА СЕКРЕТАРІАТ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СПІВТОВАРИСТВА ПІДПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ ПРО ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ

07/2023

Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський та директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковські 27 липня підписали Меморандум про взаєморозуміння між НКРЕКП та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства щодо проведення консультацій з рішень про накладення штрафів за зловживання на оптовому енергетичному ринку на учасників ринку, повідомляється на сайті регулятора.

Метою Меморандуму є прагнення надати співпраці між НКРЕКП та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства у цій сфері надійну структуру, яка б забезпечувала швидкий і вичерпний обмін думками, надавала ясності та прозорості на користь як сторонам Меморандуму, так і причетним зацікавленим сторонам.

Під час зустрічі керівники інституцій зокрема, обговорили перспективи розширення можливостей для торгівлі електричною енергією з країнами ЄС як такої, що відіграє важливу роль у забезпеченні операційної безпеки енергосистеми України, а в частині експорту неабияк сприяє фінансовій стабілізації в секторі, що є особливо актуальним для відновлення енергосистеми після ракетних атак з боку рф.

«В цьому контексті сторони зазначили наявний прогрес на шляху до запровадження скоординованих механізмів розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів та обговорили подальші кроки», – сказано у повідомленні.

Сторони підкреслили важливість нещодавно прийнятого українським парламентом закону про зелену трансформацію. Він серед іншого встановлює систему гарантій походження електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії, а також нових повноважень НКРЕКП з видачі гарантій походження.

«Це є важливим кроком для подальшого розвитку відновлюваної електроенергетики на конкурентних засадах відповідно до положень європейського законодавства. Запровадження системи гарантій походження в Україні забезпечить можливість визначати експортну продукцію з України в ЄС як «зелену» та у перспективі використовувати гарантії походження при адмініструванні податків на викиди парникових газів в рамках механізму CBAM», – відзначили в пресслужбі НКРЕКП.

Також під час зустрічі обговорили питання регуляторної незалежності НКРЕКП. Визнаючи важливість неупередженості та автономності в енергетичному секторі, Секретаріат Енергетичного Співтовариства підтвердив зобов’язання провести комплексну оцінку незалежності НКРЕКП.

Поділитися:

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial