З 15 травня мають розпочатись комерційні поставки електроенергії по оновленій лінії до Польщі.

05/2023

Оператор системи передачі НЕК «Укренерго» провів перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавного перетину для оновленої лінії Хмельницька АЕС – Жешув

(Україна-Польща).

Запропонована пропускна спроможність для імпорту на 15 травня склала 350 МВт; для експорту - 200 МВт на 1-5, 9-15 години; 100 МВт на 24 годину; 0 МВт - на інші години. Компанії викупили перетин у повному запропонованому обсязі. Гранична ціна за обома напрямами - 0 грн/МВт-год.

На цьому аукціоні запропонована потужність за напрямом Україна-Польща - 200 МВт (без урахування відокремленої лінії Добротвірська ТЕС-Замость), Польща-Україна - 350 МВт. На аукціоні з польської сторони, вся пропускна спроможність була зарезервована (на аукціоні, який проводив НЕК «Укренерго» запропонована пропускна спроможність була скорочена). Гранична ціна перетину на аукціоні PSE: Україна-Польща - 19,99 злотих/МВт-год, Польща-Україна- 2,46 злотих/МВт-год.

Як повідомлялося раніше відновлена лінія електропередач, що зʼєднує Україну та Польщу (Хмельницька АЕС-Жешув 400 кВ), з 27 квітня 2023р працює в тестовому режимі. З 15 травня мають розпочатись комерційні поставки.

Загальна протяжність лінії сягає майже 400 км, понад 70% з них проходить територією України. Загальна вартість проєкту склала 350 мільйонів гривень. Раніше Україна могла експортувати до Польщі обмежений обсяг по лінії Добротвірська ТЕС-Замость. Наразі, із запуском оновленої міждержавної енергетичної інфраструктури, зʼявилась можливість і для імпорту електроенергії з Польщі.

Поділитися:

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial