Перша річниця з моменту, як енергосистема України працює у синхронному режимі із енергосистемами континентальної Європи (ENTSO‑E)

04/2023

16 березня 2023 року виповнилася перша річниця з моменту, як енергосистема України працює у синхронному режимі із енергосистемами континентальної Європи (ENTSO-E). Міністр Галущенко зазначив, що синхронізація відбувалася у складних умовах постійних обстрілів. Із 24 лютого 2022 року протягом трьох тижнів енергосистеми України та Молдови працювали в ізольованому від енергосистем росії та білорусі режимі, самостійно регулюючи частоту. І 16 березня 2022 року відбулася екстрена синхронізація з ENTSO-E. Синхронізація суттєво підвищує надійність роботи енергосистеми України за рахунок можливості своєчасно отримувати допомогу в разі аварійних відключень електростанцій, імпортувати електроенергію та зменшити кількість відключених споживачів. А за потреби та за наявності профіциту генеруючих потужностей Україна може надавати аварійну допомогу європейським операторам та експортувати електроенергію.

За даними ENTSO-E, 16 березня Україна здійснювала незначний комерційний імпорт електроенергії зі Словаччини (0-7 МВт) та Молдови (0-5 МВт) (для різних годин впродовж доби). Доступ до пропускної потужності за напрямком "Словаччина-Україна" на щоденних аукціонах викуповували 3-10 компаній; основні гравці: "Д.Трейдінг", "ДЕ Трейдинг", "НАП-Ком’юніті" та "Нексттрейд". За напрямком "Молдова-Україна" доступ купували 2-3 компанії: "Д.Трейдінг", "НАП-Ком’юніті" та "Артлекс-Груп". Ціна за обома напрямками була "нульовою". Доступ за іншими напрямками не пропонувався.

Поділитися:

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial