ТОВ “НАП-КОМ’ЮНІТІ” – один з перших імпортерів електричної енергії у 2023 році.

02/2023

З першого місяця 2023-го року Україна збільшила імпорт електроенергії. Поки єдиний напрямок - Словаччина.

Сумарно за січень було імпортовано майже 62,5 тис МВт-год, що в 20 разів більше за грудень 2022-го року. Поки запропонована пропускна спроможність 600 МВт - на «позапікові» години та 450-500 МВт - на «пікові».

Ціна перетину, як і раніше, становить 0 грн/МВт-год.

За даними на електронній аукціонній платформі "Укренерго", найбільшу потужність міждержавного перетину для імпорту бронювали: "Д.Трейдинг","ЕРУ Трейдинг", "Некстрейд", а також "ДЕ Трейдинг", "НАП-КОМ'ЮНІТІ", "Августа", "Ю.Комодітіз".

ДТЕК зі свого боку 25 січня повідомив, що цього місяця почав імпортувати е/е з Європи, і за його підрахунками, поточна потужність передання е/е дає змогу імпортувати близько 500 млн кВт-год на місяць, що відповідає місячному споживанню 2 млн домогосподарств.

За словами глави "Укренерго" Володимира Кудрицького, імпорт, здійснюваний трейдером ДТЕК та іншими компаніями, дає змогу знизити навантаження на енергосистему, але не здатний повністю покрити дефіцит е/е.

Наразі Україна наближається до максимально можливого дозволенного рівня імпорту з ЄС. Для його збільшення відповідним державним інституціям необхідно дійти згоди з нашими європейськими партнерами. Процес імпорту  електроенергії триває і ми, разом з нашими клієнтами, очікуємо гарних новин.

Імпорт електричної енергії  буде допомагати збалансувати енергосистему в лютому 2023р.

Поділитися:

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial